sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Vanha neulekone, oikea aarre!

Sain viime keväänä aarteen! Vanhan, kunnon Brotherin neulekoneen reikäkortteineen. Reikäkortit ovat kuin tietokone suoraan jostakin 70-80 -luvulta. Niiden avulla saa aikaiseksi erilaisia pintoja tai kuvioneulosta. Koko viime syksyn syvennyin koneen saloihin ja välillä hylkäsinkin koko homman epätoivoisen yrittämisen jälkeen.

Täytyy sanoa, että puursin tämän koneen kanssa lukuisia tunteja, että sain jonkinlaista tolkullista aikaiseksi. Kone jumiutui helkästi ja useamman kerran jouduin purkamaan, purkamaan ja purkamaan. Ensinnäkin, langan täytyi olla melko ohutta. Novitan Nallekin alkoi olla jo liian paksua eli ohuempaa villalankaa oli etsittävä. Toisekseen oma niksinsä oli oppia luomaan silmukat. Jonkin verran täytyi koukulla nostaa pudonneita silmukoita luontivaiheessa. Kolmanneksi, langan tuli voida juosta vapaasti ja jouhevasti. Itse laitoin lankakerän muoviseen karkkilaatikkoon, jotta se sai pyöriä vapaasti putoamatta lattialle. Jos lanka vähääkin takertui, jumittui kone ja työ oli aloitettava alusta. Neljänneksi, ohjekirja on aarre! Muuten en olisi ikimaailmassa osannut pujotella lankoja oikein, saati sitten tehdä yhtikäs mitään koneella. Minulla on myös olemassa ns. alataso koneeseen, jolla voisi neuloa ilmeisesti vaikkapa villasukkia. 

Aloitin kuitenkin helpoimmasta päästä, ranteenlämmittimistä. Tässä muutama väri ja lanka joista sain aikaiseksi jotakin. Ihana neulos on saatu reikäkortin avulla. Löytämistäni langoista kauneinta jälkeä syntyi Roosa nauha -sukkalangasta ja Schachenmayr smc Fine Wool -langasta. Novitan Nalle oli liian paksua ja Teeteen elegant puolestaan liian ohutta. Toki neulekoneessa on olemassa vaikka mitä säätömahdollisuuksia, joita en näin aloittelijana osannut varmastikaan aina säätää kohdilleen.


Novita nalle-lanka
Roosa nauha-sukkalanka

Schachenmayr smc Fine Wool
Teetee elegant


Schachenmayr smc Fine Wool

Joululomalla purin koneen kuljetuslaatikkoonsa ja varastoon odottelemaan uutta innostusta. Seuraavaksi täytyy kokeilla sukan neulomista, mutta nyt on aika tarttua taas muihin hommiin. Jatkan neulomista käsin, sillä lapset tarvitsevat nyt kuumeisesti kasvaneihin jalkoihinsa villasukkia luistimiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti