sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Patasuti, keittiöni uusi kummajainen *

Käsityökoulun kevään viimeisellä kerralla opettelimme tekemään patasuteja. Olen omassa keittiössäni aina luottanut vain tiskiharjaan tai saippuavillaan. Sen takia patasuti on jäänyt kokeilematta tai en ole ymmärtänyt mihin sitä oikein käytetään. Patasuti onkin kuulemma ihan oiva keksintö. Joku tiesi kertoa, että sitä voi käyttää kuumankin astian pesuun, lähes suoraan levyltä, toisin kuin muovisia tiskiharjoja.

Patasutien tekeminen oli mukavan näppärää ja joutuisaa. Omaperäisiä lahjoja ystäville ja sukulaisille, joilla on jo kaikkea. Tein eri kokoisia, kuten kuvasta näkyy.Patasudissa käytetään lämpimässä vedessä pehmeäksi liotettua riisinjuurta, joka leikataan noin 30 cm mittaiseksi. Yhden patasudin sidontan tarvitaan noin 2 m pellavanyöriä.
Aluksi nipun keskikohtaan sidottiin siansorkka-solmu, josta tehtiin ripustuslenkki. Sen jälkeen keskikohtaa hieman alemmaksi solmittiin tukkikytky eli solmu, josta aloitettiin harjan sitominen. Tässä tapauksessa nyörin kiertäminen harjan ympäri ja päätteleminen. Tukkikytkysolmua oli aluksi vaikea tajuta. Pitäisi oikeastaan perehtyä enemmänkin solmuihin, koska niitä tuntuukin olevan yllättävän paljon! Jo yhden patasudin sitomisessa käytettiin: siansorkkasomua, mesimiessolmua, hevosenhäntäsolmua, tukkikytkyä  jne. Netistä löytyy kyllä hyvät kuvat, mikäli kiinnostuit perehtymään solmujen maailmaan enemmän. Aikasemmalla makramee-kursilla kävimme läpi monimutkaisiakin solmuja, jolloin aivot joutuivat todella töihin.


Kuivana riisinjuuri näyttää katkeilevan helposti. Patasutia suositellaankin liotettavan kuumassa suolavedessä ennen käyttöönottoa, jotta se sitkistyy. Soveltuu erinomaisesti patojen, paistinpannujen ja ritilöiden pesuun. Käytetään myös juuresten pesussa ja kalan perkuussa. Nyt minunkin keittiöstäni löytyy patasuti jos toinenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti