torstai 6. huhtikuuta 2017

Mosaiikkiakkuna*

Mosaiikkikurssiin täytyi suhtautua varoen. Juuri sen tyyppistä askartelua mihin helposti hurahdan. Sopii pikkutarkkuuteen taipuvalle luonteelleni. Aikaisempi kokemukseni liittyi lähinnä vain tekemiini betonitöihin, joissa tuikkukippojen reunoja koristelin mosaiikilla. Nyt kuitenkin opettelimme sommitelemaan ja kiinnitämään mosaiikkia erilaisiin pintoihin. Leikkaamaan peiliä ja saumaamaan työt.



Mosaiikkiakkuna


Mosaiikkiakkunan puiset raamit löysin askartelukaupasta. Palaset liimasin puuliimalla yksitellen. Peilin leikkaamiseen käytin lasileikkuria, jonka varressa oli keltainen öljysäiliö. Tavallinen lasileikkuri ilman öljyä ei sovellu peilin leikkaamiseen. Alakuvassa olevilla harmailla pihdeillä napsaisin varovasti leikatut osat irti. Minulla oli varastossa pieniä mosaiikinpaloja. Mosaiikkiahan on olemassa isompiakin paloja, jotka ovat ehkä parempiakin kuin nämä omani. Niitä voi leikata mosaiikkipihdeillä pienemmiksi ja eri muotoisiksi paloiksi.






Mosaiikkipihdit




Mosaiikinpalojen väliin oli jätettävä tilaa saumausaineelle. Ennen saumaamista työn kuitenkin täytyi antaa kuivua hyvin. Saumauslaastijauheeseen sekoitin muutaman tipan sinistä kankaanpainoväripigmenttiä sekä varovasti vettä, kunnes saumausaineesta tuli suurin piirtein hammastahnan paksuista massaa. Tämän jälkeen saumalaastin leivitin kumilastalla työn pintaan ristiin rastiin tarkasti joka kohtaan. Jälleen työn annettiin kuivua muutama minuutti. Kannattaa muuten käytää suojakäsineitä!



Hetken kuivahtamisen jälkeen pyyhin työn pinnan kostealla sienellä ja tilkitsin vielä saumausaineella kohtia, joiden huomasin jääneen ilman laastia. Muista tarkistaa reunat myös, sillä minulta se meinasi unohtua. Taas työ kuivui muutaman minuutin ja lopuksi pinnan pystyi pyyhkimään vielä kuivalla, pehmeällä kankaalla.

Muutaman päivän päästä maalasin akkunan toisen puolen ja väliosat valkoisella Deka Lack akryylimaalilla. 


                  


Akkunan yläosaan ruuvasin koukut, joihin kiinnitin ketjut. Akkuna löysi paikkansa keittiön ikkunasta. 


Suojaruukku kesän kukkasille

Tämän alumiinisen suojaruukun päällystin ensimmäisenä harjoitustyönäni. Mosaiikinpalat liimasin kontaktiliimalla. On muuten hyvin voimakkaan hajuista! Oma liimani oli liian löysää ja palat yrittivät koko ajan valua pois paikoiltaan, mikä näkyy kyllä työstä. Ensi kerralle homman geelimäisempää kontaktiliimaa.





Näitä töitäni säilytän sisätiloissa. Ulos menevät työt kannattaa sen sijaan rakentaa betonilevylle, kivien päälle tai vettä hylkivän kyllästetyn lastulevyn päälle. Kiinnittämiseen on silloin syytä käyttää saneerauslaastia.

Seuraava työ voisi olla jotakin kaunista ulos puutarhaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti