tiistai 8. elokuuta 2017

Koukuttavat värjäyskokeilut

Kesäloman koukuttava harrastus, 
villalankojen värjäys. 


Vasemmalta: Beigeä kuivatuilla Lupiininkukilla, upean punaista Krappijauheella, keltaista kuivatuilla Kultapiiskun kukilla, sinistä tuoreilla Lupiininkukilla, tumman lilaa pakastemustikoilla ja jälkivärinä vaaleampaa lilaa sekä jälkiväri Krapista lisättynä rautavitrilliä.

Tässä työasemani.



Käytän kaasupoltinta ja kahta 10 litran teräskattilaa. Lisäksi lihojen paistossa käytettävä uunimittarini on kätevä. Piuhan pää on kattilassa ja olen säätänyt mittarin hälyttämään +77 asteessa, jotta keitokset eivät ehdi huomaamatta kuumeta liikaa.




Mieheni ideoi pyynnöstäni kotiin raahaamistani kuormalavoista minulle värjäysaseman. Huomaa erityisesti hyllyllä oleva siivilä. Se on mahtavan iso ja tukeva. Ostettu kaupasta, jossa myydään armeijan ylijäämätavaraa. Alla olevan kuvan kätevä teräksinen astia on samasta kaupasta.


Lupiininkukkia



Mieluiten käytän Novitan 7-veljestä lankaa tai Nallea, sillä ne värjäytyvät mielestäni parhaiten. Myös Novitan luonnonvalkoista Suomivillaa olen käyttänyt, mutta siihen ei tartu väri ihan niin kauniisti. Suomivilla on 100% villaa. Sukkina 7-veljestä kestää muutenkin paremmin, koska sisältää vähän myös tekokuitua. Liekö juuri tekokuidun vuoksi väri tarttuu niin kauniisti.

Yleensä puretan langat alunalla ja joskus laitan sekaan viinikiveä. Esipuretus on kätevää. Puretan monta 50 g vyyhtiä valmiiksi ja sitten teen erilaisia pieniä kokeiluja. Yleensä värjään esipuretetut langat samantien.

Värjätessä kuumennan langat hitaasti hiema yli + 80 asteen. Sammutan kaasun ja jätän langat kattilaan muhimaan seuraavaan päivään. Yleensä kattila jäähtyy hitaasti. Tunninkin päästä mitattuna lämpö on usein vielä tarpeeksi korkea. Laitan vyyhdit kattilaan kokonaan. En laita vyyhteen lankaa, jonka avulla ne yleensä kiinnitettään kattilan reunan ylittävään keppiin. 10 l kattilassa vyyhdit eivät sotkeudu vaikka niitä vähän sekoittaisikin.




Anopin luona värjäsimme oikein urakalla erilaisia kokeiluja. On aivan toisenlaista keitellä vanhalla muurinpadalla avotulella. Ehkä vähän vaikeampaa minulle, kun olen kattilassa tottunut keittelemään. Kasveja mahtui toki paljon ja kerralla sai monta vyyhtiä samaa sävyä. 





Anopilta löytyi pieni määrä kuivattuja verihelttaseitikin hattuja ja jalkoja. Kovin vahvaa väriä niistä ei enää irronnut, mutta silti sain ihanat persikanoranssit langat. Keskellä on Kanervan ja sekaan heitetyn kupariputken värjäämiä lankoja. Keltaiset langat värjättiin koivunlehdillä.




Alla olevat langat värjäsin Krapin kolmannessa jälkivärissä, jonne keitin sekaan pakasteeseen jääneet edellisen kesän Karpalot. Viimeiseen huuhteluveteen lisään etikkaa.


Alkuperäinen Krappiliemi


Heinäkuisen kesälomani värjäyssato! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti