tiistai 25. heinäkuuta 2017

Loom-Ministä suurempaan ideaan





Käsityökoulun päättäjäisten juhlahumusta on selvitty ja aikaa on taas kirjoitella kesäloman virityksistä. Niistä olisi jo monta juttua kirjoitettavaksi, mutta asia kerrallaan.

 

Viime vuonna Tampereen käsityömessuilta ostin tämän Prymin puisen Loom-Mini -alustan sillä ajatuksella, että voisin hyödyntää sitä töissä ikäihmisten parissa. Tekniikka on helppo ja työskentely ei vaadi kovin suurta sorminäppäryyttä. Itse asiassa variaatioita punontamalleista on monenlaisia. Neliöihin saa uppoamaan paljon jämälankaa mikäli tykkää värikkyydestä. Neliöitä yhdistämällä syntyy esimerkiksi vaikka kuinka suuri peitto. Suomenkielistä nimeä en vielä tekniikalle ole löytänyt. Sen sijaan hakusanalla prym loom mini youtube, löysin googlen kautta Prymin ohjevideon ja muita kuvia aiheesta. Taitaa tämäkin tekniikka olla uusi vanha juttu. 

Itse en kuitenkaan innostunut tekemään peittoa, vaan ajattelin tehdä 8 kpl istuinpehmusteita ruokapöydän tuoleihin. Idea meinasi kuitenkin hautautua omaan mahdottomuuteensa, sillä tuoliemme istuinosat eivät ole neliön malliset ja toisekseen aloin epäillä, että en löytäisi sellaista lankaa mikä kestäisi lasten epämääräistä notkumista tuoleilla. Villalanka tuskin ainakaan kestäisi.

Siispä ideoin ihan oman kehikon ja käännyin anovasti puutyötaidoistaan kätevän mieheni puoleen. 


Ajatustyö lähti siis tästä:


1. Piirustus nopeasti leivinpaperille.
 


2. Idean selventäminen miehelleni ja etsimään sopivaa jämävaneria lähimmästä rautakaupasta.


 


Vaneri on 18 mm paksuista ja tapit sahattiin 8 mm pyörötangosta. Huomaa ruokapöydän tuolien istuinosan malli. Vaikka kuvassa on paikoillaan kulmatapitkin, en itse asiassa käyttänyt niitä lainkaan punoessa. Jälkeenpäin tulin ajatelleeksi, että helpoimmalla olisimme päässeet vain naputtelemalla naulat vaneriin.


3. Mikä materiaali? Tietenkin jämäkkä puuvillainen matonkude, jota ostin keväällä sen enempää tietämättä mihin sitä käyttäisin. Ostin koska se oli niin kivan näköistä ja helpoilla kerillä. Silloin kuvittelin virkkaavani kuteesta myöhemmin jotakin. Koska matonkude on kuitenkin sen verran leveää punottavaksi, ei se olisi onnistunut pienellä kehikolla.


 


4. Miten? Aloitin vasemmasta alakulmasta toisesta tapista pyörittämään kudetta ylhäällä samalla kohdalla olevan tapin ympäri. Sitten alatapin ympäri ja taas ylätapin ympäri. Viisi kerrosta. Sen jälkeen siirrytään viereisiin tappeihin ja taas viereisiin tappeihin, kunnes on siirryttävä pyörittämään toisin päin. Pystystä vaakaan. Oikealle alas on ylimääräiseen tappiin sidottu kiinni kude viimeisen rivin jälkeen.


                                


5. Ompeleminen. Minulla on suuri neula, jonka pää on hieman käyrä. En tiedä mihin tarkoitukseen neulaa yleensä käytettään, mutta tässä se toimii loistavasti. Laitoin kuteen neulansilmään ja leikkasin parin metrin pätkän kudetta. Pituudella ei ole suurta väliä, sillä sitä voi helposti jatkaa solmimalla. Sidoin kuteen toisen pään punonnan aloitus kuteeseen.




Neula toisen tapin kuteiden alta ja perässä vedetään mukana neulassa oleva kude. Kulmatapin ympärille ei tule kudetta. Alla muutama kuva ompelemisesta. Hyvät Prymin ohjeet ompelemiseen löytyvät videona youtubesta. Ommellaan spiraalina keskustaa kohi.











Nurja puoli eli ompelupuoli.




Työ irroitettuna alustastaan. Päälypuoli.



Virkkasin vielä reunat ympäri siten, että kulmiin kolme kiinteää silmukkaan samaan lenkkiin ja muihin lenkkeihin kaksi kiinteää silmukkaa samaan lenkkiin. Lenkkien väliin yksi ketjusilmukka.



Enää seitsemän tuolia odottaa pehmustettaan!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti