lauantai 28. heinäkuuta 2018

Lupiinin kukista väriä

Kesä on mennyt hurjaa vauhtia ja olen monilta kiireiltäni ehtinyt värjätä villalankoja ainoastaan kerran ja siitäkin on jo aikaa! Tänä erikoisen kuumana, kuivana kesänä kukat kukkivat aikaisin ja kukinnot menneivät nopeasti ohitse. Alkukesästä sentään ehdin riipimään parjatun suomalaisen luontomme vieraslajin sinisen Lupiinin kukintoja. Heitin ne 10 litran kattilaani likoamaan pariksi päiväksi ennen kaasulla keittämistä. Sulloin kattilaan kukkia niin paljon kuin sain siihen järkevästi mahtumaan ja maltillisesti vettä. Joten keittynyt liemikin oli aika "tiivistä". Lientä keitin noin tunnin verran ennen siivilöimistä.
Sitten alkoikin tuulla niin kovasti, että kaasuliekki ei pysyt puhureissa päällä, joten jouduin siirtymään kattilani kanssa keittiöön sähköhellan ääreen. Mieluiten keitän keitoksiani aina ulkona, koska monista kasveista, kuten lupiinistakin, lähtee epämielyttävä haju.

Puretukseen käytin alunaa ja taisin ripauksen heittää sekaan viinikiveäkin. Lankana Novitan 7 Veljestä vitivalkoisena. Olen edelleen sitä mieltä, että se on yksi parhaiten värjäytyvistä villalangoista.

Lopputuloksena valkoinen lanka värjäytyi kivan siniseksi. Jotakin petrolin sinisen ja pastellin vihreän välimaastoon. Kesän kirkkaassa valossa oli aika mahdotonta saada valmiista langasta oikean sävyistä kuvaa. Luonnossa väri on syvempi ja on tässä kuvassa todellisuutta hailakampi. Kuvasta puuttuu vihertävyys.

Mutta sainpahan värjättyä tänä kesänä ainakin kerran!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti